Een houten vloer past in ieder interieur. Niet alleen met de houtsoort en de afwerking kunt u een eigen look creëren, ook het legpatroon is heel bepalend voor de uitstraling. Het meest bekende patroon is het zogenaamde ‘plankenpatroon’. De planken kunnen in wildverband worden gelegd of wederkerend. De breedte van de planken kan hetzelfde zijn of wisselend voor een speels effect. Een plankenvloer is relatief eenvoudig te leggen, andere legpatronen zijn wat ingewikkelder om te leggen. Hieronder beschrijven we de verschillende legpatronen voor houten vloeren: van Hongaarse punt tot visgraat.

legpatronen houten vloer

Visgraatvloer

De visgraatvloer is tegenwoordig een zeer populair legpatroon. Bij een visgraatvloer worden planken van dezelfde lengte in een zig-zag patroon onder een hoek van 45 graden tegen elkaar gelegd. Een houten vloer met visgraatpatroon is te leveren in vele houtsoorten, diverse afmetingen, kleuren en afwerkingen. Zo kan de vloer geolied, gelakt of in de was gezet worden. Bo Parket kan uw visgraatvloer ook een ‘verouderde’ look geven. De houten vloer is nieuw maar ziet er door het verouderen uit als een doorleefde vloer. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar is ook heel praktisch. Eventuele beschadigingen vallen minder op waardoor u minder voorzichtig hoeft te zijn!

Weense punt vloer

De Weense punt is een variant op de visgraatvloer. Het verschil is dat de planken bij een Weense punt in een hoek van 60 graden worden gelegd. De Weense punt of visgraat worden vaak door een bies ingesloten.

Hongaarse punt

Ook de Hongaarse punt is een variant op de visgraatvloer. De houten delen worden bij een Hongaarse punt niet tegen elkaar aan gelegd, maar komen bij elkaar in een punt. Meestal vormen de punten een hoek van 60 graden. Waar punten tegen elkaar komen ontstaat een streep, ook wel de sergeantstreep genoemd.

visgraatvloer_boparket

Versailles vloer

In oude gebouwen, kastelen en landhuizen zien we nog vaak een Versailles vloer. Ook in de huizen en interieurstijlen van tegenwoordig zien we het Versailles patroon steeds vaker terug. Het bestaat uit vierkante panelen met in het midden een vlechtpatroon.

Mozaïek vloer

Bij mozaïek parket worden kleine plankjes of latjes tegen elkaar aan gelegd tot ze de vorm van een vierkant hebben. Vervolgens worden deze vierkanten horizontaal en diagonaal tegen elkaar gelegd en op matjes vastgemaakt.

Advies op maat bij Bo Parket

De houten vloeren van Bo Parket zijn in verschillende soorten en afwerkingen te leveren en kunnen in verschillende legpatronen worden gelegd. Wij geven u graag advies over alle mogelijkheden op het gebied van houten vloeren!  Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Amsterdam of Haarlem.

Neem contact met ons op