Wanneer u een parketvloer koopt, bent u al overtuigd van de vele voordelen van hout, zoals de lange levensduur en de mooie natuurlijke uitstraling. U geniet daarom het liefst zo lang mogelijk van uw parketvloer. Hiervoor is regelmatig en periodiek onderhoud noodzakelijk. De parketvloer bestaat namelijk uit hout wat goed beschermd moet worden om mooi te blijven. Met het juiste onderhoud gaat een parketvloer probleemloos uw leven lang mee.

onderhoud parketvloer

Regelmatig onderhoud

Wanneer u een parketvloer heeft, is het vooral belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Het onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen en is afhankelijk van de afwerking van uw parketvloer.

Stofzuigen

Het is vooral belangrijk om regelmatig goed te stofzuigen. Dit kunt u zo vaak doen als u zelf wilt. Wanneer u bijvoorbeeld huisdieren heeft, stofzuigt u vaker dan wanneer u geen huisdieren heeft of niet vaak thuis bent. Toch is enkel stofzuigen niet altijd voldoende.

Dweilen

Uw parketvloer kunt u eenvoudig dweilen met een vochtige doek. Op deze doek gebruikt u enkel heet water, zodat de warmte de vloer goed reinigt. Is het afnemen van de vloer met een vochtige doek niet voldoende? Dan is het mogelijk om speciale zeep of vloerreiniger toe te voegen. Het product wat u gebruikt, is afhankelijk van de afwerking van uw vloer.

  • Heeft u een geoliede vloer? Dan kunt u voedende zeep toevoegen aan het water. Gebruik dan tijdens het dweilen 2 emmers, 1 om de doek schoon te spoelen. De voedende zeep reinigt de vloer en laat een dun beschermlaagje achter. Let er wel op dat u de zeep niet vaker dan om de 3 weken gebruikt. Onze specialisten adviseren u graag over de juiste voedende zeep voor uw parketvloer.Is ook dit niet voldoende? Verwijder dan met heet water de zeepresten van uw geoliede parketvloer op de plekken waar uw vloer schraal oogt. Breng daarna een dun laagje speciale onderhoudsolie aan en laat dit intrekken. Wrijf het daarna uit en laat de vloer goed drogen, circa 3 tot 4 uur.
  • Heeft u een lakvloer? Gebruik dan geen zeep maar een speciale lakreiniger. Hiermee wordt de laklaag dieper gereinigd dan met enkel heet water. Krijgt uw lakvloer na enige tijd een schrale uitstraling? Neem dan de vloer af met heet water en breng daarna gelijkmatig een dunne polishlaag aan over de vloer. Weet u niet welke lakreiniger u het beste kunt gebruiken of welke polishlaag geschikt is voor uw vloer? Onze specialisten helpen u graag.

Het is dus zeer belangrijk om uw vloer regelmatig te onderhouden, mét de juiste producten. Gebruik geen willekeurige zeep of reiniger uit uw keukenkastje, deze kunnen juist schade veroorzaken aan uw vloer.

Parketvloer schuren

Ondanks dat u de parketvloer goed onderhoud, ontkomt u er met een parketvloer niet aan om na enige tijd de vloer opnieuw te laten schuren.  Wanneer uw vloer precies geschuurd moet worden, is afhankelijk van de soort parketvloer. Wij geven u graag een indicatie. Heeft u een geoliede vloer? Dan dient u uw vloer na ongeveer 13 tot 15 jaar opnieuw te schuren. Heeft u een gelakte vloer? Dan dient u uw vloer na ongeveer 7 tot 10 jaar opnieuw te schuren. Door het opnieuw schuren van uw parketvloer, zorgt u ervoor dat de vloer langer mee gaat. Daarnaast kunt u na het schuren van uw vloer opnieuw kiezen voor een afwerking, waardoor u de uitstraling van uw vloer kunt veranderen. Ideaal als u na een aantal jaar toch een andere uitstraling wilt!

Parketvloer onderhoud advies op maat bij Bo Parket

Het juiste onderhoud is van groot belang om zolang mogelijk van uw parketvloer te genieten. Gebruik nooit zomaar een willekeurige zeep uit uw keukenkastje, maar een speciale reiniger die geschikt is voor uw vloer en type afwerking. We geven u graag advies! Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Amsterdam of Haarlem.

Neem contact met ons op