U geniet natuurlijk het liefst zolang mogelijk van uw (nieuwe) parketvloer. Hout is een natuurproduct en heeft hierdoor onderhoud nodig. Met het juiste onderhoud kan uw vloer probleemloos een leven lang meegaan. 

onderhoud parketvloer

Regelmatig onderhoud

Wanneer u een houten vloer heeft, is het vooral belangrijk om goed te stofzuigen. Als stofzuigen niet voldoende is mag u de vloer dweilen met een goed uitgewrongen doek met alleen lauwwarm water. Daarnaast mag u één keer in de twee maanden (afhankelijk van de beleving van de vloer) een beetje zeep aan het water toevoegen wat speciaal geschikt is voor de afwerking van uw vloer.

Periodiek onderhoud

Periodiek dient u uw houten vloer te onderhouden met een onderhoudsolie, lak polish of was afhankelijk van de afwerking van de vloer. Een gelakte vloer heeft namelijk een ander onderhoudsprogramma nodig dan een geoliede vloer.

Hardwaxolie

Indien uw parketvloer is afgewerkt is met hardwaxolie, kunt u deze regelmatig reinigen met een speciale voedende zeep. Deze zeep reinigt niet alleen maar zorgt ook voor voeding. Gebruik voor het reinigen van de vloer geen zeep uit de supermarkt, dit kan een ongewenste laag op de vloer achterlaten of de afwerking uitdrogen. Wij adviseren u graag over de juiste zeep voor uw vloer.

Periodiek onderhoud hardwaxolie

1 a 2 keer per jaar moet uw parketvloer onderhouden worden met onderhoudswas, met name op de plekken waar veel gelopen wordt. Ziet u veel slijtage en merkt u dat de vloer toe is aan een grote opknapbeurt? 1 keer per 5 jaar dient een nieuwe laag hardwaxolie aangebracht te worden. Hiervoor dient u de vloer eerst te laten polijsten zodat de nieuwe laag Hardwaxolie zicht kan hechten aan de huidige lagen.

Olie

Wanneer de vloer is afgewerkt met olie, mag u deze weekelijks met een voedende oliezeep reinigen. Het is belangrijk dat u de juiste zeep gebruikt en niet zomaar een willekeurige zeep uit uw keukenkastje. De verkeerde zeep kan zorgen dat er een laag op de vloer achterblijft of de vloer juist uitdrogen. Bo Parket geeft u graag persoonlijk advies over het juiste onderhoud en zeep voor uw parketvloer.

Periodiek onderhoud olie

Wanneer de vloer iets schraler begint te worden heeft deze een dun laagje onderhoudsolie nodig. Vooraf moet de vloer eerst goed ontvet worden met een speciale intensiefreiniger. Zo kan de onderhoudsolie beter intrekken. Hoe beter de vloer verzadigd is met olie, hoe beter de vloer bestand is tegen vlekken en beschadigingen.

Lak

Is uw parketvloer afgewerkt met een lak? Dan dient u de vloer te reinigen met een speciale reiniger die geen vette laag achterlaat. Het is belangrijk dat u hiervoor een speciale zeep gebruikt omdat reinigingsmiddelen die niet geschikt zijn voor de vloer de lak kunnen uitdrogen of beschadigen. Onze adviseurs geven u graag advies over het reinigen van de vloer en een geschikte onderhoudsmiddel.

Periodiek onderhoud lak

Het is verstandig de vloer 2 tot 4 keer per jaar te onderhouden met een polish. Een polish laat een beschermend laagje achter en vult kleine krasjes op. Vooraf moet de vloer gereinigd worden met een intensiefreiniger. De polish kan eenvoudig met een doek of dweil verdeeld worden over de vloer.

Advies op maat bij Bo Parket

Het juiste onderhoud is van groot belang om zolang mogelijk van uw houten vloer te genieten. Gebruik nooit zomaar een willekeurige zeep uit uw keukenkastje, maar een speciale reiniger die geschikt is voor uw vloer en type afwerking. We geven u uiteraard graag advies! Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Amsterdam of Haarlem.

Neem contact met ons op