Wat is het verschil tussen massief parket en lamelparket? Beide vloeren zijn gemaakt van hout en hebben zo hun voor- en nadelen. Maar wat is dan precies het verschil?

Massief parket
Massief parket wordt ook wel tapis parket genoemd. Tapis parket bestaat uit massieve houten planken van verschillende diktes (6 tot 9 mm) en lengtes. De houten planken hebben geen messing en groef. Ze worden ‘koud’ tegen elkaar aan gelegd en direct verlijmd op de ondervloer of zwevend geplaatst. Een hoogwaardige techniek waar een naadloze vloer het prachtige resultaat van is. Massief parket is te leveren in vele houtsoorten, kleuren en afwerkingen.
Massief parket wordt veel gebruikt voor het bekende visgraat parket. Er zijn echter nog veel meer legpatronen mogelijk, denk aan stroken parket, de Hongaarse punt, blokpatroon en Tapis pixels. Afkadering met bijvoorbeeld een band en bies of sluitfriezen in vele varianten en houtsoorten maakt de vloer helemaal af.
Massief parket kan ook als rechte plank gelegd worden. Dan heeft deze een dikte van 20 tot 25 mm. Deze hebben wel een mes en groef. Echter wordt dit tegenwoordig (bijna) niet meer gedaan, omdat dit niet heel duurzaam is en er heel veel werking in zo’n dikke laag hout zit. Vaak wordt dit alleen voor aanhelingen (bestaande vloeren repareren) gebruikt.
Lamelparket
Lamelparket is ook een houten vloer, maar bestaat uit drie lagen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. De bovenste laag is van massief hout (vaak 3 of 4 mm massief hout). De onderlaag is van hoogwaardig multiplex. Een lijmverbinding houdt de verschillende lagen bij elkaar.
Lamelparket wordt geleverd met mes en groef, een klik- of ‘woodloc’ systeem. De vloer is in vele houtsoorten en in diverse uitvoeringen te verkrijgen. Een verouderde vloer, naturel, eenmaal gerookt of dubbel gerookt voor een mooie diepe, donkere kleur. Het is allemaal mogelijk! Lamelparket kan worden afgewerkt met lak, olie of wax.

Verschillen massief parket en lamelparket
Opbouw
Het grote verschil tussen massief parket en lamelparket zit in het gebruikte materiaal en de opbouw. Vanwege de opbouw van lamelparket zal lamelparket minder ‘werken’ dan een massief houten vloer. Dat wil niet zeggen dat lamelparket helemaal niet zal werken. De verschillende materialen die samen de planken van het lamelparket vormen hebben ieder hun eigen krimpcoëfficiënt. Dat maakt de kwaliteit van de vloer erg belangrijk.
Kwaliteit
Lamelparket wordt in veel verschillende soorten en uiteenlopende prijsklassen aangeboden. Zo kan de dikte van de toplaag verschillend zijn maar vooral ook de soort onderlaag. Tussen deze varianten zit veel kwaliteit- en prijsverschil. Bo Parket staat voor kwaliteitsvloeren. Wij willen niet concurreren met de onderkant van de markt en bieden u alleen hoogwaardige kwaliteit.
Legwijze
Ook de legwijze van de vloeren is anders. Een massieve tapis parketvloer bestaat uit een gelijmde ondervloer, waarop een houten toplaag wordt gespijkerd. Daarna kunnen alle kiertjes en spijkergaatjes worden gestopt om vervolgens geschuurd en afgewerkt te worden. Lamelparket kan zwevend worden gelegd en is verhuisbaar.
Vloerverwarming
Lamelparket kan in veel gevallen, vanwege de kruislingse verlijming, goed samen met vloerverwarming. Massief tapis parket kan ook, in combinatie met de juiste ondervloer, geplaatst worden op vloerverwarming.
Naast dat niet elke houtsoort geschikt is om op vloerverwarming te plaatsen, spelen ook andere factoren een rol. Bo parket geeft u graag persoonlijk advies over een houten vloer in combinatie met vloerverwarming.
Advies op maat bij Bo Parket
Een massieve parket vloer of lamelparket; beide hebben zo hun voor- en nadelen. Waar u voor kiest is uiteraard afhankelijk van uw wensen en eisen voor de nieuwe vloer. We denken graag met u mee om een persoonlijk advies op maat te geven! Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Haarlem of Amsterdam.