Een visgraatvloer is momenteel erg populair. Begrijpelijk want deze vloer is veelzijdig en kan met vele interieurs gecombineerd worden. Een visgraatvloer is gemaakt van hout, wat zorgt voor sfeer en warmte in uw huis. Kortom een vloer met karakter! De methode van leggen is hierbij zeer belangrijk. De afwerking en kleur, maar ook de maatvoering van de visgraat bepalen de uitstraling. Een visgraatvloer is altijd passend te maken naar de ruimte, hoe groot of klein deze ook is.

Traditioneel visgraat parket
Traditioneel parket wordt ook wel tapis parket genoemd. Deze manier van leggen bestaat al eeuwenlang en wordt nog steeds veel gebruikt voor het installeren van een mooie visgraatvloer. Tapis parket bestaat uit massieve houten plankjes van verschillende diktes (6 tot 9 mm) en lengtes. Deze plankjes hebben geen mes en groefverbinding (zoals bij een lamelparket). Ze worden ‘koud’ tegen elkaar aan gelegd en direct verlijmd op de juiste ondervloer en daarna met nietjes vast geschoten. Hierna kan de vloer worden geschuurd en afgewerkt met een lak of olie, of een combinatie van beiden. Kortom een hoogwaardige techniek waar een naadloze vloer het prachtige resultaat van is.
Visgraat vs. Hongaarse punt
Bij de traditionele visgraat vloer worden de verschillende planken loodrecht tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor ontstaat een verspringend patroon in de vorm van een visgraat. Een variant op de visgraatvloer is de Hongaarse punt vloer. De houten delen worden bij een Hongaarse punt niet tegen elkaar aan gelegd, maar komen bij elkaar in een punt. Meestal vormen de punten een hoek van 60 graden. Waar punten tegen elkaar komen ontstaat een streep, ook wel de sergeantstreep genoemd. Lees hier meer over de verschillende legpatronen van een houten vloer.
Eindeloze mogelijkheden
Een houten vloer met visgraatpatroon is te leveren in vele houtsoorten, diverse afmetingen, kleuren en afwerkingen. Zo kan de vloer afgewerkt worden met een olie, lak of combinatie van beiden. Bo Parket kan uw visgraatvloer ook een ‘verouderde’ look geven.
De houten vloer is nieuw maar ziet er door het verouderen uit als een doorleefde vloer. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar is ook heel praktisch. Eventuele beschadigingen vallen minder op waardoor u minder voorzichtig hoeft te zijn!
Visgraatvloeren in combinatie met vloerverwarming
Een visgraatvloer en vloerverwarming: kan dat? Ja, zeker! Een visgraatvloer kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Zo is bijvoorbeeld een tapis parketvloer zeer geschikt voor visgraatvloeren met vloerverwarming. Om de warmte goed te geleiden wordt eerst een ondervloer van eiken mozaïek gelegd.
PVC vloer in visgraat motief
Traditioneel wordt een visgraatvloer van hout gemaakt. Het is warm aan de voeten, kan gecombineerd worden met vloerverwarming en wordt met de jaren alleen maar mooier. Bent u niet overtuigd van een houten vloer, maar wilt u wel een visgraatvloer? Dan is PVC een goede optie. Lees hier meer over de 6 voordelen van een PVC vloer.
