Een houten vloer is prachtig en geeft veel sfeer en karakter aan uw huis. Bo Parket biedt een ruime collectie met prachtige houten vloeren: van tapis parket tot lamelparket. Heeft u de vloer van uw dromen gevonden? Uiteraard komen onze vakkundige parketteurs de vloer bij u leggen. Maar hoe wordt een houten vloer gelegd? We leggen het graag uit!

Verschil tussen massief parket en lamelparket

Er zijn verschillende type houten vloeren, zoals een massieve plankenvloer, tapis parket (traditioneel gelijmd en gespijkerd op ondervloer) en lamelparket. Alle vloeren hebben zo hun eigen legmethode.

Tapis parket

Tapis parket wordt ook wel traditioneel parket genoemd. Tapis parket bestaat uit massieve houten delen in verschillende diktes (6 tot 9 mm)  breedtes en lengtes. De houten tapisdelen hebben geen mes en groef verbinding. Een tapis parketvloer bestaat uit een gelijmde of geschroefde ondervloer, waarop een houten toplaag wordt gelijmd en gespijkerd.

Daarna kunnen alle kiertjes en spijkergaatjes worden gestopt waarna de vloer wordt geschuurd en afgewerkt. U kunt er ook voor kiezen om niet te schuren en dan spreken wij over verouderd of semi-verouderd parket.

Lamelparket

Lamelparket is ook een houten vloer, maar bestaat uit drie lagen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. De bovenste laag is van massief hout (vaak 3 of 4 mm massief hout). De onderlaag is van hoogwaardig multiplex. Een lijmverbinding houdt de verschillende kruislings op elkaar gelegde lagen bij elkaar.

Lamelparket kan zwevend (met een tussenvloer) of direct verlijmd geïnstalleerd worden op de bouwkundige ondervloer. Lamelparket is er vaak ook met een klikverbinding, waardoor deze verhuisbaar is.

Massieve plankenvloer

De massieve plankenvloer wordt steeds minder gelegd. Dit heeft o.a. te maken omdat een massieve plankenvloer van 20mm dik niet geïnstalleerd kan worden op vloerverwarming en gevoeliger is op de wisselingen van de gemiddelde luchtvochtigheid.

Legmethodes

Er zijn diverse manieren om een houten vloer te leggen. Dit is afhankelijk van het type hout, de ondergrond, belasting en de ruimte en natuurlijk de wens van de klant.

Welke methode het beste gebruikt kan worden is volledig afhankelijk van uw situatie. Uiteraard adviseren we u hier graag over.

Een vloer zwevend installeren:

Wanneer we de vloer zwevend leggen maken we geen gebruik van spijkers of lijm. Op de bouwkundige ondervloer plaatsen we een losse tussenvloer. De lamellen worden hierop in de mes- en groefverbinding aan

elkaar gelegd met nadenlijm. Het leggen van een zwevende vloer is meestal iets goedkoper maar heeft als nadeel dat u iets meer loopgeluid heeft.

Een vloer spijkeren en lijmen:

Een traditionele legmethode is het lijmen en spijkeren van de vloer. Dit is de meest ambachtelijke en traditionele manier van leggen die meestal wordt gebruikt bij tapis parket. Dit type parket wordt gelegd op een tussenvloer die bestaat uit spaanplaat of eiken mozaïek tussenvloer, die weer is gemonteerd op de ondervloer. Hierop wordt het tapis parket vast gespijkerd. Tot slot worden alle kiertjes en spijkergaatjes gestopt, de vloer geschuurd en afgewerkt met een olie of lak.

Een vloer vol verlijmen:

Een lamelparket vloer kan ook vol verlijmd gelegd worden. Dit betekent dat de vloer direct verlijmd wordt aan de bouwkundige vloer van de woning (zandcement, Anhydriet, Fermacell of Magnesiet dekvloer, maar ook op een vlakke houten bouwkundige vloer). Lamelparket kan direct op de vaste vloer worden verlijmd (bij magnesiet met een primer).

Een vol verlijmde vloer is erg stabiel en zal weinig werken omdat het door de vaste verbinding geen kant op kan.

Bij massieve plankenvloer adviseren wij om de vloer vast verlijmd en blind genageld op een spaanplaat ondervloer te installeren. Hierdoor ontstaat er een stabielere vloer, dan als een massieve plankenvloer zwevend wordt geïnstalleerd.

Laat uw vloer leggen door Bo Parket

Wij werken alleen met de beste parketteurs die veel ervaring hebben in het leggen van houten vloeren. Een professioneel gelegde houten vloer levert u jarenlang plezier op!

In onze showroom kunnen wij u uitgebreid advies geven over de verschillende legmethodes. Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Haarlem op de Santpoorterstraat 43 of in Amsterdam op de Nassaukade 128.

Contact