Zodra de buitentemperatuur daalt, wordt de verwarming in huis steeds vaker aangezet. Wat veel mensen niet weten, is dat dit gevolgen kan hebben voor hun parketvloer. Normaal gesproken zou de luchtvochtigheid rond 50-60% liggen. Door te stoken kan de luchtvochtigheid dalen tot minder dan 30%. Een te lage luchtvochtigheid in huis zorgt ervoor dat vocht uit uw parketvloer wordt onttrokken. Dit kan leiden tot scheuren of naden in het hout.

Te hoge luchtvochtigheid

Een houten vloer leeft. Elke ruimte heeft te maken met schommelingen in de luchtvochtigheid. Een houten vloer reageert op de schommelingen door uit te zetten of te krimpen. Wanneer de luchtvochtigheid stijgt neemt de vloer langzaam het vocht op, waardoor deze gaat uitzetten. In het ergste geval kan de vloer bol gaan staan. Om een te hoge luchtvochtigheid tegen te gaan is het belangrijk om uw woning goed te ventileren.

Te lage luchtvochtigheid

Bij een te lage luchtvochtigheid wordt vocht uit de vloer onttrokken. Bij langdurige blootstelling kan dit leiden tot krimpnaden, scheuren of schotelen van het hout. Vaak trekken de krimpnaden en scheuren weer dicht wanneer de luchtvochtigheid normale waardes heeft bereikt. Geschotelde delen zullen helaas altijd vervormd blijven. Een te lage luchtvochtigheid is naast dat het schade aan de vloer brengt, ook slecht voor de gezondheid. Het is dus van belang om de luchtvochtigheid op peil te houden.

De ideale luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50-60%. Om de relatieve luchtvochtigheid te meten in uw woning adviseren wij gebruik te maken van een digitale hygrometer. Het komt nogal eens voor dat een analoge hygrometer na verloop van tijd gaat afwijken en onjuiste waardes weergeeft. De luchtvochtigheid kunt u op peil houden met een luchtbevochtiger. Wij adviseren de Venta Airwasher, een koude verdamper. Het voordeel hiervan is dat er geen over-bevochtiging kan ontstaan. Het is mogelijk om een digitale Hygrostaat te gebruiken, noodzakelijk is het niet, maar wel raadzaam.

Bo Parket

Bo Parket is gespecialiseerd in houten vloeren, van tapis parket tot lamelparket. Wilt u meer informatie over de luchtvochtigheid en parketvloeren? Kom langs in onze showroom in Amsterdam of Haarlem om de verschillende vloeren in het echt te bekijken. Wij geven u graag persoonlijk advies.

Neem contact met ons op