Bent u op zoek naar een nieuwe vloer en twijfelt u tussen een parketvloer en laminaatvloer? Bent u benieuwd wat het verschil is en wat de voor- en nadelen van beide vloeren zijn? Lees dan vooral verder! We vertellen u graag meer over de verschillen om u te helpen bij het maken van de juiste keuze.

verschil laminaat en parket

Materiaal en look

Een parketvloer is gemaakt van hout wat kan duiden op massief parket of op gelaagd parket (lamelparket). Gelaagd parket bestaat uit minimaal 2 lagen. De toplaag, vaak 3 of 4 mm dik, bestaat uit massief hout. De andere laag is opgebouwd uit verschillende lagen multiplex. Laminaat lijkt vaak op een houten vloer, maar is gemaakt van een ander materiaal. Laminaat bestaat uit MDF of HDF met een hout print. Over deze print is een hele sterke lak aangebracht waardoor de print goed beschermt is. Hoewel laminaat tegenwoordig dicht in de buurt komt van parket, blijft het een ‘print’. Parket is een natuurproduct en dat geeft toch het mooiste en natuurlijkste effect. Vanwege het materiaal zit er ook een verschil in prijs. Een parketvloer is duurder dan een laminaatvloer.

Levensduur

De levensduur van een laminaatvloer verschilt heel erg en is afhankelijk van de kwaliteit. Een parketvloer gaat met regelmatig onderhoud een stuk langer mee, soms wel een heel leven. Wanneer uw laminaat beschadigd is kan deze niet zo eenvoudig gerepareerd worden. Vaak zijn beschadigingen in een parket vloer makkelijk te verhelpen. Een houten vloer kan meerdere keren opnieuw geschuurd en afgewerkt worden. Hierdoor ziet uw vloer er weer als nieuw uit. Houd bij de keuze voor laminaat of parket rekening met de levensduur. Een laminaatvloer is weliswaar goedkoper, maar moet ook eerder vervangen worden.

Werking

Een parketvloer is gemaakt van hout, wat een natuurproduct is en dus ‘werkt’. Dat wil zeggen dat de vloer kan uitzetten en krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dankzij het materiaal werkt een laminaatvloer vrijwel niet.

Onderhoud

Zowel een parket- als laminaatvloer moet goed onderhouden worden om er zolang mogelijk van te kunnen genieten. Laminaat en parket mogen beiden gedweild worden, maar doe dit met een goed uitgewrongen doek of dweil. Daarnaast mag er bij het onderhouden van een parketvloer af en toe een beetje zeep speciaal geschikt voor de afwerking van de vloer aan het water worden toegevoegd. Periodiek dient u deze te onderhouden met een onderhoudsolie, lak polish of was afhankelijk van de afwerking van de vloer.

Leggen

In tegenstelling tot parket is laminaat eenvoudig (zelf) te leggen. Een parketvloer heeft vaak nog een afwerking nodig en is lastiger te leggen, dit kan het best door een specialist worden gedaan.

onderhoud parketvloer

Advies op maat bij Bo Parket

Een parketvloer of een laminaatvloer; beide hebben zo hun voor- en nadelen. Waar u voor kiest is volledig afhankelijk van uw wensen en eisen voor de nieuwe vloer. We denken graag met u mee om een persoonlijk advies op maat te geven! Neem contact met ons op of kom langs in de showroom van Bo Parket in Haarlem of Amsterdam.

Neem contact met ons op